Učinek naravoslovja na družbo (Natural Science for Social Impact – NaSSI)

S koncem avgusta 2016 se je iztekel dvoletni projekt Erasmus+ KA2  z delovnim naslovom Učinek naravoslovja na družbo. Prijavitelj projekta je bil Zavod sv. Stanislava oziroma Škofijska klasična gimnazija Ljubljana Šentvid, partnerska šola je bila iz Belgije, Sint-Calasanzinstituut iz Nijlena, severovzhodno od Bruslja.

Glavni cilj projekta je bil širiti, popularizirati, obogatiti, aktualizirati naravoslovne in okoljevarstvene vsebine med dijaki naše šole, pa tudi širše v naši družbi. Sodelovanje z belgijsko šolo nam je omogočilo, da smo izvedli štiri dijaške izmenjave, v katere je bilo vključenih 28 slovenskih in belgijskih dijakov, ki so v osmih dneh gostovanja v drugi evropski državi spoznavali naravno in kulturno dediščino, se seznanjali z naravoslovjem in varstvom okolja, se družili in sporazumevali z vrstniki v angleščini, spletli prijateljske vezi … Sodelovanje belgijskih in slovenskih učiteljev naravoslovnih predmetov pa nam je prineslo obojestransko obogatitev v znanju, pristopih pri poučevanju, didaktiki  in nenazadnje širjenje obzorij. Povečalo in izboljšalo se je tudi sodelovanje v samem aktivu učiteljev naravoslovnih predmetov, med učitelji in tudi laboranti.

Začeli smo s študijo poteka pouka naravoslovja, nadaljevali z izdelavo brošure, ki vsebuje 62 učnih enot iz biologije, kemije in fizike, avtorjev učiteljev naravoslovja iz obeh šol in je prosto dostopna na spletu.  Naša želja je, da bi učne enote zaživele v praksi, tudi na drugih šolah, zato jo predstavljamo na seminarjih in konferencah učiteljev.

Veseli smo, da se je projekt uspešno zaključil. Vloženo je bilo veliko dela, poleg takojšnjih učinkov upamo na trajnostno obogatitev in izboljšanje pristopa k pouku in neformalnemu izobraževanju naravoslovnih in okoljevarstvenih vsebin.  Čeprav se je projekt zaključil, se pripravljamo na prihodnje izmenjave dijakov, v sodelovanje pa bomo skušali vključiti še več učiteljev naravoslovja obeh šol.

Več o projektu najdete na spletnih straneh zavoda.

Nasta Zupančič,
učiteljica kemije na Škofijski klasični gimnaziji Ljubljana in koordinatorica projekta

Ucinek naravoslovja na druzbo-2

Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja