VEČ KOMPETENC, VEČ MOŽNOSTI

 

cof

V letošnjem letu je OŠ Dante Alighieri iz Izole priredila četrto srečanje partnerskih šol v okviru triletnega projekta Erasmus+, ki nosi naslov »European Possibilities« in traja od leta 2015 do 2018. Udeležili so se ga učenci, učitelji in ravnatelji petih šol iz mest Bobingen (Nemčija), Valmiera (Latvija), Trzydnik Duzy (Poljska), Valencia (Španija) in Kopenhagen (Danska).

Dobrodošlico gostom so z glasbenimi in plesnimi vsebinami priredili učenci izolske osnovne šole z italijanskim učnim jezikom, ravnateljica Simona Angelini pa jim je namenila govor, v katerem je poudarila kulturno pomembnost tega projekta, kjer učenci različnih narodov s spoštovanjem svojih identitet sodelujejo v skupnem kontekstu evropske resničnosti in medkulturnosti.

Poleg medsebojnega spoznavanja, ki je potekalo skozi igro in sporazumevanje v angleškem jeziku, so si gostje ogledali šolo ter preko fotografske dejavnosti spoznali izolsko kulturno dediščino.

Učenci in učitelji so bili v prvem tednu aprila aktivni v raznih delavnicah, ki ustrezajo zastavljenim ciljem projekta. Tako so udeleženci širili svoje digitalno znanje in z uporabo aplikacije na tablici v mešanih skupinah poiskali znamenitosti v Izoli, jih poslikali in oddali preko ustvarjenega elektronskega naslova, pri tem pa urili svoje sporazumevalne, logične in ustvarjalne sposobnosti.

V projektni delavnici, namenjeni pisanju vlog za zaposlitev, so učenci primerjali podobnosti praktičnih primerov prijav iz vseh šestih držav in prišli do skupnega spoznanja, da se Europass uporablja v vseh državah EU. Primere svojih vlog so učenci predstavili sovrstnikom iz šol partnerk. Osredotočili so se na preučevanje osnovnih kompetenc, ki jih danes zahtevajo delodajalci, kot so obvladanje tujih jezikov, komunikacijske, organizacijske in vodstvene ter računalniške kompetence. Poudarili so tudi pomembnost drugih interesov, konjičkov in ljubiteljskih dejavnosti posameznika, kjer se izraža njegov ustvarjalni duh. Gojenje vseh teh sposobnosti in znanj pri učencih je cilj, ki so si ga nositelji projekta zadali uresničevati skozi celotno trajanje slednjega – primarno preko spoznavanja ročnih, tehničnih, umetniških in drugih ustvarjalnih dejavnosti, in sicer z namenom, da bi v bodoče ti mladi ljudje dobro poznali sebe in svoje želje ter bili pripravljeni in izobraženi za opravljanje določenega poklica, zaradi česar bi tudi lažje in samozavestneje nastopili na trgu dela.

Svojo kreativnost so učenci izkazali v delavnici barvanja svilenih rutic s pomočjo morske soli, obenem pa krepili svoje naravoslovno znanje in logično razmišljanje o lastnosti soli, ki zmrzne pri nižji temperaturi kot voda, iz česar posledično izhaja tudi razlog za njeno uporabo na cestiščih v zimskem času. Po obisku Sečoveljskih solin in muzeja, kjer so izvedeli veliko novega o pridobivanju morske soli in poklicu solinarja, so se odpravili na fotografski potep po Piranu, kjer so shranili v spomin nekaj kulturnih in geografskih značilnosti tega sredozemskega mesteca.

Z vodenim ogledom TV Koper Capodistria so se mladi iz šestih držav pobliže seznanili z delom na televiziji, saj jim je producent razkazal prostore in tehnično opremo ter jim razložil, brez katerih poklicev med zaposlenimi televizija ne more delovati. Šest učencev »ambasadorjev« ter koordinatorki projekta so dali kratko izjavo, ki je bila na sporedu že istega večera.

Po sprehodu po koprskih ulicah in trgih se je skupina učencev in učiteljev Erasmus+ odpravila na kulinarično delavnico na Srednjo šolo Izola, kjer so učenci preko urjenja svojih ročnih spretnosti pripravili pletenico iz testa za pinco, jo zvili v venček in dali v peč. V duhu tradicionalnih šeg in navad velikonočnega časa je vsak udeleženec z zelišči dekoriral jajce in ga potopil v vodo s čebulnimi olupki, da se je med kuhanjem lepo rdeče obarvalo. Svoje jajce so položili v sredino pletenice in izdelek odnesli vsak na svoj dom; tako so bili tudi njihovi domači lahko deležni drobtinice okusa istrske jedi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja