Erasmus+; Partnerstva za izmenjavo med šolami

Glavni namen akcije je krepiti evropsko razsežnost v sodelujočih šolah, zmogljivost za čezmejno sodelovanje in sposobnost spopadanja z novimi izzivi. Z organizacijo aktivnosti mobilnosti za učence/dijake se spodbuja tudi vrednote vključevanja in strpnosti, ki jih poudarja Pariška deklaracija.

 

Akcija je v razpisu Erasmus+ 2018 ponovno doživela nekaj sprememb; od spletne elektronske prijave,  omejitve števila partnerjev (maksimalno 6 organizacij), do izgube možnosti prijave projektnih sestankov. Vsebinsko smotrno morajo biti umeščene kratkotrajne izmenjave skupin učencev/dijakov oz. usposabljanja osebja. Možne pa so tudi dolgotrajne izmenjave (daljše od 2 mesecev) oziroma učne mobilnosti učencev/dijakov ali dolgotrajna mobilnost osebja z namenom poučevanja ali usposabljanja. Več si lahko preberete v Vodniku za prijavitelje.

Vsi, ki boste v letošnjem letu sodelovali v akciji Erasmus+ Partnerstva za izmenjavo med šolami, toplo vabljeni na osebna svetovanja in na spletni seminar, ki bo potekal v četrtek, 1. marca. Na spletnem seminarju bo sicer glavna tema tehnični vidik uporabe spletne prijavnice in pa finance, vendar pa vam bomo odgovorili na vsa vaša morebitna vprašanja.

In še nekaj napotkov za tiste manj izkušene. Zadnja leta so pokazala, da imate prijavitelji največ težav pri utemeljitvi izbrane teme/prioritete/naslova projekta. V tem delu morate pogledati, kaj so vaši izzivi, s čim se soočate na šoli, kaj bi si želeli spremeniti. Gre za vaše individualne izzive (npr. bralno pismenost nekega razreda boste dvigovali s pomočjo spoznavanja dežel avtorjev, ki jih obravnavate pri pouku). Poleg umestitve in utemeljitve projekta so najpogostejše šibki deli prijavnice vezani na  učinke in plan diseminacije (razširjanja rezultatov projekta). V ta namen smo skupaj s še nekaterimi nacionalnimi agencijami programa Erasmus+ razvili pripomoček – matriko prepoznavanj/določanja učinkov. Celotno gradivo vam je na voljo na spletni strani britanske nacionalne agencije. Za pomoč pri pripravi diseminacijskega plana pa smo pripravili krajši priročnik, ki vam je na voljo na naši spletni strani.

POMEMBNO! V preteklem letu nas je večje število šol in vrtcev obvestilo, da se je razširila informacija oz. prepričanje, da je za uspešno prijavo vrtca oz. šole na strateška partnerstva (KA2) nujna zunanja pomoč za pisanje projektov. Informacija ni resnična. Na CMEPIUS-u smo ravno nasprotno od tega prepričani, da ste vrtci in šole sposobni sami pripraviti in izpeljati projekte Erasmus+ Partnerstva za izmenjavo med šolami (KA229). V vsakem koraku prijave in izvajanja projekta smo vam za pomoč na voljo zaposleni na CMEPIUS-u in samostojno pripravljen projekt, četudi ne bo uspešen s prijavo takoj, bo veliko uspešneje izveden.

Za vsa vprašanja, vezana na akcijo Erasmus+ Partnerstva za izmenjavo med šolami, se kadar koli lahko obrnete na:

Rok za prijavo je 21. marec 2018.

Erasmus+ ni mus, pomaga pa! In mi pomagamo vam 🙂

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja