Erasmus+ – Happy people Will Change the World

Na Osnovni šoli Kolezija se zavedajo, da je zadovoljstvo učencev in učiteljev ključnega pomena za bolj ustvarjalno, aktivno, empatično in nenazadnje bolj zdravo delovanje, zato se v Erasmus+ strateškem partnerstvu Happy people Will Change the World  ukvarjajo z vprašanjem ali lahko tudi v šoli s svojim delom najdejo poti do notranje moči in prispevajo k izgradnji za življenje bolj kompetentnega človeka.

Njihovo delo v projektu temelji na čuječnosti, ki vključuje med seboj več prepletenih in povezanih področij in izhodišč. Načrtno in redno izvajajo vaje za zavedanje telesa in telesnih potreb, razvijajo zaznavanje občutij in uporabo čutil, aktivno delajo in se izobražujejo na področju čustvovanja in čustvene inteligence, učijo se zaznavati trenutek in ga živeti ter spoznavajo tehnike za povečevanje koncentracije ter za sproščanje in umirjanje.

V projektu, ki poteka v obdobju 2017 – 2019, sodeluje 6 šol iz 6 držav, poleg slovenske še šole iz Italije, Španije, Portugalske, Poljske in Latvije, na OŠ Kolezija pa ga koordinira Nelly Tiran. Šole so si med seboj precej različne, obiskujejo jih otroci od 4. leta do 18. leta starosti. V projekt je vključenih  okoli 1000 otrok in okoli 50 učiteljev, delo in ideje pa se bolj ali manj dotikajo vseh učencev in zaposlenih, seveda pa tudi njihovih staršev, ki se tudi sami zavedajo, da so vsa znanja na področju osebnostne rasti še kako pomembna. Na Koleziji so v projekt vključeni učenci 1. in 2. razreda ter nekateri oddelki 3. in 5. razredov. Prakso čuječnosti skušajo vnesti tudi v delo predmetne stopnje. Za ta način dela se je odločilo 10 učiteljev, zanimanje pa se še povečuje.

Na šoli že žanjejo prve rezultate, saj spoznavajo, da so otroci izjemno dovzetni za vse, kar so jim novega pokazali in vpeljali. Še posebno delo na čustvenem področju jim po enoletnem izvajanju nudi temelj, na katerem lahko gradijo in rešujejo težave komuniciranja, doživljanja raznih frustracij, ki so vsakodnevni del šolskega življenja. Ker so se tudi učitelji udeležili več tedenskega treninga čuječnosti, so se tudi med njimi stkale nove vezi, nove metode pa odpirajo pogled preko zakoreninjenega šolstva in jim kljub togosti sistema ponujajo rešitve, ki so jim blizu, vsakemu učitelju svojo, saj so si med seboj različni. Na šoli menijo, da zadovoljen učitelj v razredu dela čudeže, vendar se tega na splošno premalo zavedamo.

One thought on “Erasmus+ – Happy people Will Change the World

  1. 27. 7. 2019 at 3:51

    Môi trường học ở nước bạn thật đáng ngưỡng mộ. Học như vậy, trẻ mới phát triển toàn diện được

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja