Utrinki s portala eTwinning: sodelovanje s šolami onkraj meja Evrope

“DLJE KOT SEŽEJO MISLI, BLIŽJE JE SVET”

Mojka Mehora Lavrič, Osnovna šola Cirila Kosmača Piran

Na OŠ Cirila Kosmača Piran se v teh dneh intenzivno ukvarjamo s 43. projektom eTwinning, tokrat z več šolami iz Jordanije. Gre za projekt, ki spodbuja učence, da razvijajo veščine na svojih močnih področjih in optimalno izkoristijo svoje dane talente.

Kar hitro se s šolo iz Amana dogovorimo za video konferenco. To bo »prebijanje ledu« in hkrati uvodna motivacija za učence. Dlje kot seže video klic, bolje moraš pripraviti učence na drugačnost. Učni načrt državljanske vzgoje in etike se odlično vklopi v projektne aktivnosti s temo strpnosti in raznolikosti kultur. Pri urah angleškega jezika so učenci sami skrbno pripravili vprašanja za sovrtnike iz tujine. Seveda je smiselno vključiti v projekt tudi teme povezane z zgodovino in geografijo, če želiš otroke ustrezno pripraviti na stik s šolo z Bližnjega vzhoda. Smo komaj pri uvodnem video klicu, pa imamo že medpredmetno povezavo z goro novih, zanimivih informacij in predvsem, kar je v današnjem času najbolj pomembno, odlično priložnost za razvijanje pozitivnih vrednot in empatije pri učencih.

Naša partnerska šola je osnovna šola UNRWA. To je šola za deklice iz palestinskih begunskih družin. En sam optimizem vre iz njih in njihov nasmeh se preko zaslona prelije iz jordanske učilnice v našo. S komunikacijo ni nikakršnih težav. Medtem ko v angleščini formalno predstavljamo svoj kraj in državo, v ozadju poteka neuradna najstniška nebesedna komunikacija. Drug od drugega se učimo osnovnih besed v svojih maternih jezikih. Temelj komunikacije je postavljen in zid, ki ga v naših glavah gradi nevednost, je porušen. Zdaj lahko začnemo s projektnimi nalogami, s katerimi bomo dosegli zastavljene cilje.

Dlje kot sežejo tvoje misli, bližje je svet. In prav z mednarodnimi sodelovalnimi projekti, ga lahko približaš tudi učencem. Projekti eTwinning so odličen način kako krepiti medkulturne kompetence učencev. Na ta način učence varno spremljaš in pripravljaš na jutrišnji dan, da bodo znali sami spoštovati, sodelovati in se povezovati. Kajti nove generacije, čakajo v prihodnosti novi izzivi in tedaj bodo morali združiti moči s tistimi na drugi strani zaslona.

*Države eTwinning Plus s katerimi lahko vzpostavite kontakt ali registrirate sodelovalni projekt eTwinning so: Armenija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Tunizija, Azerbajdžana, Jordanija in Libanon. Spletna stran eTwinning

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja