eTwinning v vrtcih – kaj, kako, kdaj in zakaj?

Tinkara Urek, vzgojiteljica v Vrtcu Mavrica, Brežice

eTwinning je platforma in učno okolje, ki ga vsi povezujemo z mednarodnimi projekti Erasmus+ v osnovnih in srednjih šolah. A eTwinning projekte – tako nacionalne kot mednarodne – lahko brez večjih težav izvajamo tudi v vrtcih.  

Kaj pri tem potrebujemo? Voljo, nekaj računalniškega znanja, željo po spoznavanju, socializaciji, odkrivanju novega in navsezadnje deljenju znanja med otroke slovenskih oddelkov in otroke oddelkov partnerskih držav.

Kako se v vrtcu lotiti mednarodnega sodelovanja in povezovanja? Najbolje je začeti na začetku in se v prvem koraku vpisati na spletni portal eTwinning. Ob vpisu vam globoko priporočam skok na kanal YouTube na eTwinning Slovenija, kjer boste našli video vodiče in posnetke koristnih webinarjev, ki vam bodo v pomoč pri začetnih tehničnih zagatah. Z ogledom si boste zelo poenostavili začetno ‘plavanje’ po portalu, zagotovo pa boste dobili tudi kakšno idejo za svoj bodoči projekt.

Kje najti projektne partnerje? Kot popolnim začetnikom vam priporočam, da si poiščete partnerja na nacionalni ravni. Spremljajte objave delavnic in seminarjev na FB strani eTwinning Slovenija in se udeležite srečanj eTwinning ‘v živo’. To je odlična priložnost za mreženje in vzpostavitev prvih stikov s projektnimi partnerji. Seveda pa se lahko sami podate v iskanje nacionalnih partnerjev na platformi eTwinning Live.

Tudi moji začetki pri eTwinningu so bili kot nevihtno neurje, za katerim se je nato naredila mavrica in posijalo še bolj mogočno in toplo sonce. Iz udeležbe na nacionalnem seminarju eTwinning od A do Ž leta 2018 sem odnesla težko vrečo še ne povsem urejenih informacij, pa tudi stike z zelo odličnimi partnerkami in še boljši nacionalni projekt.

Ko najdemo partnerje – kako naprej? Za uspešen projekt je treba seveda poiskati primerno temo in idejo. Ključno pri eTwinningu v vrtcih je to, da lahko projekte izvajate v vseh starostnih obdobjih, a kot vsako aktivnost je tudi to treba prilagoditi starosti vaših otrok. Moj prvi projekt je bil izveden za otroke v starosti od 1 do 2 let.

Kakšna naj bo tema projekta? Ne odkrivajte ‘tople vode’. Posežite v svojo zalogo domišljlije, uporabite neko splošno temo, ki je povezana z letno nalogo vrtca ali pa je enostavno nekaj takšnega, kar je ljubega in zanimivega vam in otrokom v vašemu oddelku oz. otrokom nasploh. Pa naj bo to gibanje, izdelovanje igrač iz odpadnega materiala ali pa spoznavanje tradicionalne hrane in mest vaših partnerjev. Pričnite pogumno z nečim povsem enostavnim, pa tudi če je to ‘samo’ pošiljanje risbic, pesmic ali video posnetkov otrokovih najljubših gibalnih iger. Ne pozabite, da lahko projekte eTwinning nadgradite tudi v projekte Erasmus+, kjer dobite možnost za mobilnost in svoje partnerje spoznate tudi v živo.

Kdaj je primeren čas za iskanje partnerjev? Tu se lahko stvari malce upočasnijo, a brez skrbi. Vzemite si čas za iskanje projektnih partnerjev in bodite potrpežljivi. Potencialne partnerje za projekte je najbolje iskati pred začetkom ali v samem začetku šolskega leta – torej avgusta oz. septembra, ali pa januarja. V decembru oz. ostalih mesecih navadno projekti že potekajo oz. so aktualni krajši praznični projekti. Ko iščete partnerje za mednarodne projekte, vam svetujem, da si jih poiščite več, kot ste jih sprva načrtovali, ker obstaja precejšnja možnost, da bodo nekateri odnehali oz. sodelovali v manjšem obsegu, kot je od njih pričakovano.

In zakaj sploh vpeljati mednarodno projektno sodelovanje z eTwinningom v vrtce? Projekti eTwinning so začetek odlične pustolovščine, polne izzivov, izkušenj, veselja in novih prijateljstev. Tako za vas kot za otroke. Velika prednost je tudi ta, da projekti eTwinning niso časovno omejeni. Izvajate jih lahko en teden, en mesec, eno leto ali celo več. Ker projekti niso omejeni s prioritetami, lahko vanje vključite vse svoje ideje, in sicer v večjem obsegu, kot bi to morda storili pri samostojnem načrtovanju. Na ta način lahko kot projekt prijavite temo, ki je vaša letna naloga, vaš tematski sklop ali mesečni načrt dela – zanj ste lahko tudi nagrajeni z nacionalnim ali evropskim znakom kakovosti, z nacionalnima nagradama zlati kabel ali jabolko kakovosti. In nenazadnje, v projekt eTwinning se vključujete predvsem zaradi vaših otrok. Vključevanje otrok v mednarodno povezovanje v njihovih zgodnjih letih nedvomno prispeva k popotnici novih generacij pri sprejemanju raznolikosti sveta, ki jih obdaja.

eTwinning je spletna platforma, ki vas bo zasvojila kot Facebook, Instagram ali TikTok, a bo iz vas potegnila najvišjo mero kreativnosti, domišljije, strokovnosti ter razvila in nadgradila IKT-znanja.

Objavil/-a: Maja Abramič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 glasov, povprečno: 5,00 od skupaj 5)
Loading...

4 thoughts on “eTwinning v vrtcih – kaj, kako, kdaj in zakaj?

 1. Katarina Simčič
  8. 10. 2020 at 12:02

  Projekt ponuja odlično priložnost za sodelovanje s partnerji tudi izven meja.

 2. Ana Gorše
  8. 10. 2020 at 12:11

  Se strinjam!

 3. Silvija Permoser
  8. 10. 2020 at 13:22

  Tudi sama sem se letos odločila, da sodelujem v eTwinning projektu. Spodbudila me je želja po sodelovanju ter izmenjavi izkušenj.

 4. Tilen Štirn
  9. 10. 2020 at 20:45

  Super projekt!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja