IZOBRAŽEVANJE ZA DIGITALNO DRŽAVLJANSTVO

V šolskem letu 2019/20 je bila Osnovna šola Notranjski odred Cerknica vključena v projekt Sveta Evrope z naslovom »Izobraževanje za digitalno državljanstvo«. Projekt je v Sloveniji koordiniral Zavod RS za šolstvo, vključenih je bilo 10 osnovnih in srednjih šol. Namen projekta je ozaveščati o digitalnem državljanstvu ter opolnomočiti učitelje za poučevanje.

Spletna stran projekta

Povezava do priročnika »Being a Child in the Age of Technology«

Na naši šoli smo med februarjem in junijem 2020, upoštevajoč spremenjen način dela in omejitve zaradi epidemije COVID-19, članice projektne skupine izvedle naslednje aktivnosti:

 1. RODITELJSKI SESTANKI – Predavanja na roditeljskih sestankih za učence 7. in 8. razreda je izvajala psihologinje. Namen predavanj je bil, da se pri starših zviša zavedanje o različnih vidiki problematike uporabe spleta med otroci in mladostniki ter da starše spodbudimo k nadaljnjemu samostojnemu raziskovanju tematike.
 2. DELO Z UČENCI PRI NEOBVEZNEM IZBIRNEM PREDMETU RAČUNALNIŠTVO – Učiteljici sta pri neobveznih izbirnih predmetih z učenci obravnavali tematiko varnosti na spletu, osebne podatke in zanesljivost spletnih podatkov. Učenci so izdelovali animacije s pomočjo aplikacije stop-motion in plakate, ki so bili ob tednu varne rabe spleta v februarju tudi razstavljeni v avli šole.
 3. IZOBRAŽEVANJE UČENCEV NA DALJAVO IN RAZREDNE URE –  Ob začetku šolanja na daljavo je računalničarka vzpostavila skupno vstopno točko za vse učence. Organizirana je bila dodatna pomoč in izposoja šolskih tablic učencem, ki imajo težave pri uporabi naprav in aplikacij. V času šolanja na daljavo so razredničarke izvedle tudi razredne ure za učence 7. in 8. razredov na temo net-etike.
 4. OBJAVE V ČASU UČENJA NA DALJAVO – Znotraj vstopne točke za šolanje na daljavo smo oblikovali tudi kotiček »Žabica svetuje«, kjer smo objavili nasvete za učence in starše. Namen je bil podati osnovne smernice za ustrezno rabo spleta v času epidemije, ko se je uporaba tehnologije znotraj družin povečala.

Uporaba novodobne tehnologije in ozaveščanje o različnih vidikih digitalnega državljanstva se nam zdi pomembno področje, ki mu bo potrebno v prihodnosti v šoli posvetiti še več pozornosti. Pri tem je pomembno tako usposabljanje učencev za koristno rabo tehnologije kot tudi izvajanje preventivnih dejavnosti pred škodljivimi vplivi tehnologije (zasvojenost, zlorabe).

One thought on “IZOBRAŽEVANJE ZA DIGITALNO DRŽAVLJANSTVO

 1. Martina Berič
  15. 10. 2020 at 21:34

  Pozdravljeni,
  zanimive in uporabne dejavnosti, ki ste jih uporabili pri projektu v času COVID-19.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja