ARHEOLOŠKI PESKOVNIK

25. 9. 2020 smo na Osnovni šoli Belokranjskega odreda Semič obeležili otvoritev 30. dnevov evropske kulturne dediščine.

Kadar govorimo o kulturni dediščini je pomembno, da to storimo interdisciplinarno. Vede kot so zgodovina, umetnostna zgodovina, etnologija, arhitektura so nepogrešljive oblikovalke naše kulturne dediščine. Ne smemo pa pozabiti na arheologijo. Le kdo od nas ni užival v napetih dogodivščinah Indiana Jonasa? Neustrašnega arheologa, ki potuje po svetu in je priča neverjetnim arheološkim odkritjem. Arheologi predstavljajo most med človekom danes in človekom nekoč. Njihovo delo nam omogoča poznavanje in razumevanje življenja v najbolj oddaljeni človekovi zgodovini. In tudi Bela krajina ni neznanka na področju arheoloških izkopavanj. Najdbe so pomemben del kulturne dediščine kraja in posledično tudi njegove kulturne in turistične ponudbe.

V našem arheološkem peskovniku so se igrali učenci osmih razredov. Najprej so spoznali delo arheologa v teoriji. Njegove naloge, njegovo orodje, nekatera najbolj znana arheološka odkritja… Nato je sledil zabavnejši del. V manjših, vnaprej pripravljenih peskovnikih so učence čakali skriti in pozabljeni ostanki preteklosti.  Vznemirjenje, ko poteg čopiča odstrani še zadnjo plast zemlje in prvič uzreš svojo najdbo! Vendar se delo arheologa tu ne konča. Učenci so morali izpolniti tudi popisni list. Najdene predmete so morali namreč še natančno izmeriti, jih opisati in tudi narisati. Tudi to je delo arheologa!

One thought on “ARHEOLOŠKI PESKOVNIK

  1. Maja Lugarič
    15. 10. 2020 at 13:37

    Raziskovalno delo je način pouka, kjer se učenci naučijo največ – izkustveno učenje je v današnjem času nekaj neprecenljivega. Ideja za izvedbo pouka na takšen način je super in po mojem mnenju tudi za učence zelo prijetna popestritev vsakodnevne rutine – zelo zanimivo 👍

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja