Z Erasmus+ koraki na Malto

Koordinatorica projekta Erasmus+, Lucija Hrovat, Vrtec Mladi rod

V Vrtcu Mladi Rod že več let uspešno sodelujemo v projektih Mobilnosti učnega osebja (KA1) v okviru programa Erasmus+. S projektom Veseli koraki naslavljamo tematiko trajnostne mobilnosti in skušamo ozavestiti otroke in njihove starše o pomenu hoje, kolesarjenja, uporabe skirojev, rolerjev, poganjalčkov ter javnega prevoza. S tem želimo spodbuditi spremembo potovalnih navad vrtčevskih otrok in njihovih bližnjih ter posledično prispevati k zmanjševanju motornega prometa v okolici vrtca ter zmanjšanju okoljskih obremenitev, obenem pa spodbujati otroke h gibanju in s tem h krepitvi njihovega zdravja.

V okviru projekta smo konec maja 2021 odpotovali na sledenje na delovnem mestu na Malto, ki je bilo izpeljano kot alternativa načrtovanega obiska vrtca na Češkem, ki je bil zaradi korone neodziven. Program vrtca na Malti se je sicer bolj osredotočal na ravnanje z odpadki in recikliranje ter manj na trajnostno mobilnost. Vendar smo kljub temu spoznali številne prakse, ki jih bomo lahko implementirali v naše aktivnosti.

Izpostavili bi naslednje:

  • Vzgojitelj je otrokom dal nalogo, da iz škatel za čevlje izdelajo lastne koše za smeti (papir in plastika), jih odnesejo domov in doma reciklirajo. Pomemben je bil namen izvedbe dejavnosti – ozaveščanje staršev in širše lokalne skupnosti.
  • Prikazali so nam eksperiment o onesnaževanju in čiščenju vode.
  • Izdelovali so večnamenske vrečke in okrasne cvetlične lonce iz recikliranega materiala.
  • Izvedli so ples in pesem na temo ekologija.

Na obisku na Malti smo pridobili vpogled v poučevanje v dvojezičnem okolju. Širili smo angleški besedni zaklad in spoznavali nekatere novosti v rabi IKT. Spoznavali smo drugačen način dnevne rutine. Veliko dejavnosti je bilo izvedenih ob pomoči LCD zaslona, ki je stalnica v vsaki igralnici. Razložili so nam, da je tako predvsem zaradi COVID situacije, ki je vzgojiteljem odvzela možnost uporabe različnih materialov. Gostujoči vzgojitelj je vedno znova iskal možnosti, da kljub omejitvam otrokom ponudi veliko materialov na varen način. Seznanili smo se s spletno stranjo www.Twinkel.com, ki ponuja številne PPP za otroke. Pridobili smo idejo, kako vplivati na starše pri ozaveščanju recikliranja.

Spoznali smo tudi, kako lahko s preprostim kostumom bistveno bolj motiviraš otroke. Otroci so izkazovali zadovoljstvo ob dejstvu, da so bili aktivni del akcije in da so posledice njihovih dejanj takoj vidne (pobereš smet, okolje je čistejše). Pridobili so zavedanje in uporabna znanja, kako lahko določeno stvar uporabiš za drugačen namen.

Med utrjevanjem novih znanj, povezanih z reciklažo, ponovno uporabo in zmanjševanjem odpadkov, so razvijali  samopodobo in izražanje z javnim nastopanjem, fino motoriko – držanje škarij, grobo motoriko s številnimi plesnimi vložki in igrami. Stik z otroki iz Slovenije jim je omogočil ogled naše kulture preko petja in spoznavanja novega instrumenta.

V okviru projektnih aktivnosti smo obiskali tudi šolo na otoku Gozo, ki je del malteškega arhipelaga.

Na področju trajnostne mobilnosti nam je ravnatelj pojasnil, da otroci večinoma hodijo v šolo peš, saj živijo v bližini. Občasno organizirajo prihod peš v šolo tudi za vse učitelje. Tako vse spodbujajo k uporabi alternativnih sredstev za prihod v šolo (namesto avtomobila). Otroci lahko prihajajo v šolo s skiroji in kolesi, šola jim kljub omejenemu prostoru omogoča, da kolesa varno shranijo. Omenil je še odmevno čistilno akcijo obale, povezano s plavalnim izzivom 11-letnega učenca, ki je preplaval  morje od Malte do otoka Gozo. V tem času pa so ostali učenci čistili obalo in ga spodbujali. Navdušil nas je tudi ravnateljev izredno prijazen in topel odnos z otroki in zaposlenimi. Vse otroke je poznal poimensko in z njimi vzpostavljal stik. Kot zanimivost lahko izpostavimo, da je ravnatelj otroke, ki so to želeli, objel.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja