Erasmus+ projekt “Hybrid Learning Communities”

Projekt Hybrid Learning Communities (tj. Hibridne učne skupnosti) je 2-letni projekt, ki se je začel v sklopu programa KA2 ERASMUS+ poleti 2021. V njem sodelujemo štiri organizacije, in sicer Esbjerg Realskole z Danske, Osnovna šola Olge Meglič iz Slovenije, Kópavogsbær z Islandije in vodja projekta – SOSU Østjylland z Danske.

Projekt stremi k razvoju, implementaciji in prenosu inovativnih praks, skupnim pobudam za sodelovanje ter učenju in razvoju digitalne tehnologije v izobraževanju. To zahteva razvijanje digitalnih veščin učiteljev, učencev in vodij izobraževanja za izboljšanje kakovosti virtualnih učnih dejavnosti, kar bo spodbudilo profesionalizacijo in strokovni razvoj v izobraževanju.

V okviru projekta je naša šola, tj. Osnovna šola Olge Meglič Ptuj,  22. in 23. marca 2022 gostila prvo strokovno srečanje v živo, ki se ga je udeležilo šest strokovnih sodelavcev iz prej omenjenih držav in štirje z naše šole. Na dvodnevnem srečanju smo jim predstavili izobraževalni sistem v Sloveniji ter jih popeljali na ogled naše šole in našega najstarejšega slovenskega mesta. Gostje so bili navdušeni nad kreativnostjo naših učencev in bogato zgodovino ter lepoto našega mesta. Seveda sta bila oba dneva predvsem namenjena strokovnemu delu in načrtovanju majskega strokovnega srečanja na Danskem.

Prvo skupno srečanje, OŠ Olge Meglič, Ptuj, Slovenija (marec 2022)

Drugo srečanje v živo je potekalo med 2. in 6. majem v Esbjergu na Danskem, kjer se je sestalo po pet učiteljev iz vsake sodelujoče organizacije. Učitelji, ki poučujemo podobna predmetna področja, smo se razdelili v štiri skupine, ki pokrivajo naslednja področja: jeziki, naravoslovje in matematika, praktični predmeti in glasba ter družba, državljanska vzgoja in tehnologija. Naloga vsake skupine je bila pripraviti praktične dejavnosti za delo v razredu, in sicer dva učna sklopa ter dve dejavnosti, ki vključujejo razvoj digitalnih kompetenc. Seveda so nam naši gostitelji predstavili tudi danski izobraževalni sistem in njihovo šolo. Po srečanju smo pripravljena gradiva preizkusili pri svojem poučevanju, da bi jih lahko po potrebi prilagodili in dopolnili na našem naslednjem jesenskem srečanju v živo.

Drugo skupno srečanje, Esbjerg Realskole, Esbjerg, Danska (maj 2022)

Med 12. in 16. septembrom 2022 smo se nato znova sestali v živo, tokrat v Reykjaviku na Islandiji, na ponovnem skupnem srečanju, na katerem smo v skupinah nadaljevali s pripravo gradiv. Prav tako smo obiskali nekatere osnovne šole v okraju Kopavogsbær ter na Vestmanskih otokih, kjer so nam podrobneje predstavili islandski izobraževalni sistem. Na izobraževalnih predstavitvah pa smo spoznali in preizkusili številne zanimive aplikacije za rabo v razredu in primere dobre prakse.

Tretje skupno srečanje, Kopavogsbær, Reykjavik, Islandija (september 2022)

Pred zaključkom projekta poleti 2023 še sledita fazi testiranja in diseminacije.

Spletna stran projekta, ki se razvija skupaj z napredkom projekta je dosegljiva na https://hybridlearningcommunities.eu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja