Predstavitev latinsko-ameriške glasbe

Profesorji Konservatorija za glasbo in balet Maribor, v sodelovanju z Narodnim domom Maribor, že več let zapored pripravljajo krajši glasbeni nastop za osnovnošolce in dijake mariborskih šol.

V okviru koncerta se učencem predstavijo različni glasbeni stili ali glasbena obdobja. S tem želijo učencem predstaviti glasbo, ki ni vključena v popularni program našega okolja.

Letošnja tema predstave je bila latinsko ameriška glasba prejšnjega stoletja, iz katere izhajajo ritmi in melodični vzorci, ki jih danšnji popularni izvajalci ponovno uporabljajo in predelujejo.

Predstavljena je bila kratka zgodovina ljudstev in njihov izvor, karakteristike glasbe ter naslednji pomembni predstavniki:

 • predstavitev latinske amerike in njeno odkritje
 • suženjstvo
 • pomembni ritmi: mambo, rumba, cha cha, bolero, conga, guaracha, nanigo, samba, bossa nova, baion, batucada, maracatu, beguine, calypso, tango, merengue,…
 • povezava z jazz glasbo
 • pomembni predstavniki: Tania Maria, Astor Piazzolla, Antonio Carlos Jobim, Stan Getz, Irakere, Sergio Mendez
 • tolkala triangel, caxixi, cabassa, pandeiro, agogo, surdo, cowbell, guiro, maracas

Pri nekaterih skladbah so učenci sodelovali z naštetimi tolkali, s tleskanjem, ploskanjem in petjem, v ozadju pa se je predvajala projekcija izbranih fotografij v povezavi z moderacijo.

Ocena prispevka

7.3 out of 10

Predstavitev latinsko-ameriške glasbe

Uporabnost 
9/10
Vključenost učencev 
4/10
Povratna informacija
9/10
Relevantnost 
7/10

Objavil/-a: Gregor Zver

Ključniki:

One thought on “Predstavitev latinsko-ameriške glasbe

 1. Sarita Zupanc
  3. 1. 2023 at 16:57

  Odlična predstavitev glasbenih zvrsti, ki so učencem neznane ali manj znane. Nova spoznanja lahko učenci nato odlično povežejo v širši zgodovinski kontekst kolonizacije in zasužnjevanja.Spoznavanje preteklosti na ta način, je veliko bolj zabavno in učinkovito kot prebiranje dejstev v učbeniku.Super je tudi to, da so k sodelovanju vabljeni tudi dijaki sami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja