Sodelujte in soustvarjajte

V preteklih mesecih smo že pisali o zanimivih mednarodnih projektih in pobudah, ki vam lahko ponudijo dodaten vpogled v trenutne smernice in trende na področju digitalizacije izobraževanja.

AI4T, UIgrani učitelj

V prihodnjem tednu, 18. in 19. januarja 2024, bo potekala zaključna konferenca Erasmus+ projekta AI4T, Umetna inteligenca za in z učitelji. Dopoldanska predavanja konference boste lahko spremljali tudi preko spleta, saj bo na voljo neposreden Zoom prenos. Na konferenci bo več kot 200 udeležencev iz več kot 20 držav spremljalo zanimiva plenarna predavanja, panelne diskusije in okrogle mize. Program konference si lahko ogledate na spletni strani projekta.

AI4T MOOC: Oglejte si predstavitveni video

Ponovno se zahvaljujemo vsem koordinatorjem na šolah in učiteljem za aktivno sodelovanje in udeležbo na usposabljanju.

VALIANT, Virtualne inovacijske in podporne mreže za učitelje

Od 8. do 9. februarja 2024 partnerji projekta organizirajo mednarodno zaključno konferenco s številnimi predstavitvami in prispevki raznolikih udeležencev – učiteljev, visokošolskih predavateljev, raziskovalcev in strokovnjakov s področja. Na žalost na konferenci ne boste mogli sodelovati preko spleta. Izbrane predstavitve bodo posnete in po dogodku objavljene na spletni strani projekta. Zbrani prispevki bodo objavljeni v zborniku in na voljo na spletni strani projekta.

Digital Education HUB

Ponovno vas vabimo k aktivnemu sodelovanju v evropski skupnosti, Digital Education HUB. Z vami delimo izkušnjo učitelja Mateja Matkoviča, učitelja geografije iz Osnovne šole Semič. HUB-u se je pridružil po naključju, ko je raziskoval dejavnosti, povezane z digitalnimi kompetencami v državah EU. Prijavil se je in bil izbran za aktivno sodelovanje v ekipi za digitalne veščine (Squad 6, Digital Skills). Sodeloval je preko videokonferenc, deljenja dokumentov, foruma v MS Teams-ih ter se udeležil t. i. ‘community workshopa’. V ekipi so približno pol leta pripravljali priročnik (playbook), v katerem so predstavili primere, kako se lahko razvijajo digitalne veščine po celotni vzgojno izobraževalni vertikali. Sam je pisal primere za dejavnosti v osnovni šoli. Priročnik so predstavili na delavnici v Bruslju.

Srečanje je bilo v Bruslju, 28. in 29. 9. 2023. Udeležili so se ga različni predstavniki iz vseh področij šolstva – predstavniki ministrstev za šolstvo, univerz, nevladnih organizacij ter tudi učitelji. Na delovnem srečanju je bila predstavljena skupnost EDEH, članice JRC (evropski Joint Research Centre) pa so povzele stanje digitalnih kompetenc državljanov v Evropski uniji. Člani ekipe so predstavili svoj prispevek – Playbook of Digital Skills. Na srečanju so se pogovarjali tudi o priporočilih za novi Evropski okvir digitalnih kompetenc. Ko so z delom v ekipi končali, je v HUB-u spremljal dogajanje tudi v ostalih skupinah, predvsem na področju umetne inteligence.

Za aktivno vpletenost se je odločil zaradi lastnega zanimanja področja digitalnih kompetenc, saj je bil na njem aktiven že prej na državnih in mednarodnih projektih. Predvsem pa si je želel navezati stik s strokovnjaki na področju digitalizacije, biti v stiku z modernimi smernicami razvijanja digitalnih kompetenc in poučevanjem le-teh.

Učitelj Matkovič sodelovanje v HUB-u priporoča vsem učiteljem, ki jih zanima področje digitalizacije. S sodelovanjem bodo dobili dostop do številnih dokumentov, ki usmerjajo moderen pouk. Hkrati bodo imeli številne priložnosti tudi za mednarodno sodelovanje in izpopolnjevanje ter lastno afirmacijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja