Z literarnimi junaki varno na splet 

Nekoč je živela stara koza, ki je imela sedem kozličkov. Imela jih je rada, kot ima pač vsaka mama rada svoje otroke. Nekega dne se je odpravila v gozd po krmo, še prej pa je sklicala vseh sedem otrok in jim rekla: 

››Ljubi otroci, v gozd grem, vi pa se varujte volka! Če bi prišel noter, bi vas požrl s kožo in kostmi. Grdavž se velikokrat pretvarja, da je kdo drug, toda takoj ga boste prepoznali po njegovem hripavem glasu in črnih tacah.« (Jacob in Wilhelm Grimm) 

Poznate vsi pravljico Volk in sedem kozličkov, ki sta jo ustvarila brata Grimm?  Seveda jo poznate! Tudi naš otroci iz skupin Mehurčki in Brkci iz  Vrtca Mavrica Brežice jo poznajo.  

V okviru projekta B-RIN pa so otroci pravljico spoznali na drugačen način.  Že mama koza je poznala varnostna gesla in učila kozličke, naj ne spustijo volka v hišo in kako naj se zaščitijo pred njim.   

Otroci so si skozi dramatizacijo pravljice izmišljali nova varna gesla, da se zaščitijo pred volkom.  Na hiško so si postavili tudi varnostne kamere.  

Otroci vedo, da starši z različnimi gesli zavarujejo telefone, računalnike in spletno bančništvo. Vedo, da gesla obstajajo zato, da nas ščitijo pred tatvinami. 

Skozi različne dejavnosti tretje izvedbe uvajanja temeljnih vsebin RIN so otroci spoznali še naslednje: 

  • Na spletu lahko naletimo na prevare in ne komuniciramo vedno s tisto osebo ali napravo, za katero mislimo, da komuniciramo. 
  • Z uporabo gesel povečamo varnost na spletu. 
  • Ljudje smo lahko povezani na daljavo na različne načine. 

Ravnateljica Vrtca Mavrica Brežice dr. Silvija Komočar je z vključitvijo vrtca kot konzorcijskega partnerja v projekt B-RIN videla izjemno priložnost za eksperimentalno in inovativno raziskovanje vnašanja temeljnih vsebin RIN v predšolsko obdobje. Vodilni partner projekta B-RIN je Univerza na Primorskem, vodja projekta pa je dr. Sonja Čotar Konrad z UP PEF. V projekt je vključenih 10 slovenskih vrtcev in šol.  

logo B RIN projekt barvni1